Bangkok
Kleren
Ik heb heel weinig kleren meegenomen omdat iedereen zegt dat je hier voor heel weinig geld kleren kunt kopen. Echter nog geen goede kleren tegengekomen en inmiddels zijn mijn meegenomen kleren allemaal vies. Bij het hotel ingeleverd voor de was, nou ja ingeleverd.., de was was ineens weg uit onze hotelkamer en achteraf bleek dat het ons ruim 3000 bat gekost heeft, dat is omgerekend 60 euro!! Voor dat geld hadden we evenzoveel kleren nieuw kunnen kopen! Dat doen we dus niet meer. We hebben een vrouwtje ontdekt die een paar huizen naast het hotel ook de was doet. Straks maar even vragen hoeveel het bij haar kost. Normaal gesproken neem ik altijd teveel kleren mee en baal ik ervan dat ik weinig spullen kan kopen om mee te nemen maar nu is het net andersom! Vandaag en gisteravond heb ik een lange broek en korte mouw hemd van Erik aangehad, met de riem goed strak gebonden bleef de broek redelijk hangen.. Erik had zelf ook zo een hemd aan in een andere kleur en dat was wel een grappig gezicht. De mevrouw van de voetmassage vroeg mij of ik zwanger was, zo groot was het hemd voor mij, tenminste ik hoop dat ze dat bedoelde J
Nu “hebben we” de vrouw naast het hotel om onze was te doen. Voor een vijfde van de prijs in het hotel! Dankbaar maken we daar dus gebruik van. Als we met een grote tas was de deur van ons hotel uitlopen vraagt de vrouwelijke portier waar we heen gaan, ons hotel ligt een eindje uit de buurt van alles en de portiers regelen taxi’s voor de gasten. Ik probeer vaag te blijven door te zeggen dat we in de buurt gaan wandelen. Maar de uitpuilende tas met was liegt er niet om. De portier zegt: “Laundry?” en ze moet een beetje lachen…
Inmiddels heb ik ook genoeg kleren gekocht, voornamelijk op de night markets Suan Lum en Pat Pong. Twee rokken, een spijkerbroek, twee bindbroeken, 7 t-shirts, open schoenen en nog een dunne katoenen lange broek. Moest allemaal eerst nog gewassen worden voor ik het aan wil dus nog meer werk voor onze wasvrouw J Ze is er denk ik wel blij mee en ik ook! Ook het vermaken van twee nieuwe te lange broeken doet ze voor mij, voor een prikkie. Dat is mazzel!

Ons hotel/ Jetlag
Ons hotel is van alle gemakken voorzien en heel luxe. Zo is er een fitnessruimte die heel uitgebreid is met de meest moderne apparatuur. Er is zelfs een aerobicszaal met iedere dag lessen als step, low impact aerobic, pilates en yoga. Ik neem me aan het begin van de vakantie voor om iedere ochtend de les van half 7 tot half 8 te doen. Het ontbijt is van 5 uur ’s morgens (dat er mensen zoo vroeg opstaan!) tot half 11 ’s morgens. De eerste ochtend gaat Erik zijn wekker. Ik hoor hem als eerste en kijk slaperig naar de tijd op zijn mobiele telefoon annex wekker. Dat kan niet kloppen denk ik, hij heeft vast de tijd nog niet gelijk gezet. Dus druk ik het alarm uit en ga weer slapen. Het gevolg is dat we pas om 11 uur wakker werden en het fabuleuze ontbijt gemist hebben! Om maar te zwijgen van de aerobicsles van half 7! Ook de volgende dagen hebben we moeite met vroeg opstaan. De dag dat we een toer doen naar Pattaya beach moeten we om half 6 opstaan. Dat ging met moeite en de eerste twee uur waren we niet echt aanspreekbaar. Toch gaat het elke dag beter met opstaan, steeds ietsje vroeger. Het is voor mij een nieuwe ervaring om met een wekker wakker te worden want in Nederland vertrouw ik blind op mijn biologische klok. Vandaag, onze laatste dag hier in Bangkok, ben ik vanzelf om 6 uur wakker geworden. Alleen is er vandaag nou juist geen aerobicsles om half 7 omdat het zaterdag is J Wat jammer nou! ;-) Morgen kunnen we weer wennen aan een nieuwe tijdzone, die van Sydney. Tussen Nederland en Bangkok zit 6 uur tijdverschil. Tussen Nederland en Sydney is het tijdverschil 9 uur. Steeds weer minder lang slapen dus! L
Eten
Eten is hier erg goedkoop. De eerste dag hebben we op de night market gegeten en daar hebben we twee gerechten en een grote bak soep en water en sapje gehad voor nog geen 6 euro omgerekend! Dinsdagavond zijn we in de straat van ons hotel gaan lopen om te kijken of we hier in de buurt kunnen eten. We zijn uiteindelijk gestopt bij een zaakje waar iedereen met een pan met kokend water aan tafel zelf groenten en vlees aan het koken was. We twijfelden even omdat het er op leek dat niemand engels sprak. Gelukkig hadden ze speciaal voor buitenlanders een kaart met de tekst onder het Thai ook in het Engels. We wezen wat gerechten aan; kip met cashewnoten, een groenteschotel en gegrilde zeebaars. Het was heerlijk alleen kregen we de zeebaars maar niet. We hadden toch al genoeg gegeten eigenlijk en besloten af te rekenen. We zagen de serveersters zenuwachtig mompelen en toen we de trap naar buiten al af liepen kwamen ze alsnog met een enorme gegrilde hele zeebaars aanzetten. We hebben het maar meegenomen maar we zaten al stampvol. Waar was de bedelaar nou die we de vorige dag in de overloop hadden zien zitten nu we hem nodig hadden? J

Vervoer
Tuktuk rijders willen je altijd lokken naar een fashion zaak waar ze proberen je zelfgemaakte kleding aan te smeren. Eerst denk je dat de tuktuk rijders aardig tegen je zijn en je tips geven over wat je allemaal moet gaan bekijken. Later kom je erachter dat ze er een vergoeding voor krijgen als ze je tussen de bezienswaardigheden door afleveren bij fashion shops. Na twee fashion shops wilden we niet meer. Na wat argumenteren met de chauffeur, die ons nog naar een meubelshop wilde brengen en bleef aanhouden dat we dat voor hem moesten doen omdat hij dan benzinegeld kreeg, zijn we uitgestapt en gingen we op zoek naar nieuw vervoer. Nu zouden we er niet meer intrappen. Later die dag zijn we nog twee mensen tegen gekomen die ons vroegen waar we heen liepen, ons vervolgens vertelden dat dat geen goed idee was (er volgde dan een of andere leugen, bijvoorbeeld dat het al dicht was) en waar we dan wel heen moesten gaan. Ze zouden ons voor weinig geld wel daarheen brengen. Zij hadden geen geluk!

Later op de avond zijn we vanaf de stad terug gekeerd naar ons hotel met de watertaxi. Dat was een ervaring. Er waren wel ongeveer tweehonderd mensen die zich in één boot probeerden te proppen. Erik en ik pasten er nog maar net bij op ons plankje. Er stonden achterin ook allemaal mensen en op verdere stations persten nog meer mensen zich in de boot, al staande en hangende. Het was nog een hele klus om uit te kunnen stappen want natuurlijk moesten we helemaal aan de andere kant van onze plank uitstappen! Het was een leuke ervaring, we waren op 1 andere buitenlander na, de enige niet-thai mensen in de boot. Het heeft ons ongeveer 60 eurocent gekost.

De taxi’s zijn goed betaalbaar, tenminste als de chauffeur met de meter aan rijdt. Als je dat nog niet door hebt, kun je aardig wat te veel betalen. Er zijn overal wel taxi chauffeurs die proberen je te lokken met een vaste prijs die veel te hoog is. Het probleem met de taxi is dat het lang duurt voor je ergens bent. De wegen zijn namelijk heel erg vol met taxi’s, tuktuks en brommers die levensgevaarlijk overal tussendoor scheuren. Vandaag hebben we de sky train en de subway genomen, dat is een stuk sneller, wel lekker druk! Niet goedkoper dan een taxi maar het kost nog steeds niet veel. En het is er heel mooi en schoon. Ongelofelijk dat het boven de grond zo een chaos is en zo vies en warm en vochtig en dat je beneden dezelfde grond zo een heerlijk koele en schone ruimte aantreft, netjes georganiseerd.

Tempels en Buddha beelden
Overal staan er tempels, de mooiste staan bij de Grand Palace maar ook langs de weg, in winkelcentra, tussen grote shopping malls in en in krottenwijken staan er tempels. Bij hotels en parkeergarages vind je kleine tempeltjes op een standaard. In Chinatown zijn er ook Chinese tempels. Grappig om de monniken te zien lopen op straat met hun oranje gewaden, meestal blootsvoets, tussen de menigte “normale” Thaise mensen en toeristen.

Er zijn ook ongelofelijk veel Buddha beelden.. Reusachtig grote Buddha’s, staand of liggend. Maar ook kleinere varianten vindt je overal. Winkels vol met Buddha’s in alle maten (meestal goudkleurig maar soms ook smaragdgroen), Soms zie je de winkeliers bezig de Buddha’s te verven met vloeibaar goud ;-)

Bij alle tempels hangen er vele trossen gele en witte bloemen, geregen aan een touwtje. Deze bloemen-aan-touwtjes kun je overal langs de kant van de weg kopen bij kraampjes. Naast de karretjes met fruit en de karretjes met gegrild vlees en verse (wok)groenten. Bij de Erawan Shrine (een klein tempeltje met het beeld van Brahma midden in een drukke winkelbuurt) zagen we een vrouwtje dat kokosnoten verkocht. Jummie, gaan we zo ook halen, dachten we. Maar toen we op een bankje zaten te kijken hoe er door ongelofelijk veel trossen met bloemen werden gehangen aan het tempeltje door Thai en Toerist en hoe er grote hoeveelheden wierook werden aangestoken, kwamen we erachter dat de kokosnoten geofferd werden aan Brahma. Nou, nu durfden we de heilige kokosnoten natuurlijk niet voor onszelf te gebruiken, wat zouden de mensen wel niet denken! J

Het mooiste wat we tot nog toe gezien hebben hier zijn de tempels in het gebied van de Grand Palace. Zoveel pracht en praal dat je niet weet welke kant je uit moet kijken, alsof je in een 1000-en-1-nacht sprookje zit. Behalve dan dat er duizenden andere mensen ook je jouw sprookje rondlopen en foto’s maken J De liggende Buddha was werkelijk enorm groot! Op de foto van het hoofd is het hoofd zo groot dat het bijna eng is!

De buddhisten buigen drie keer bij hun gebed, een keer voor Buddha, een keer voor de monnik en een keer voor het boek (eigenlijk weet ik niet precies welk boek).
Overal fruit
We genieten van al het fruit wat hier zo toegankelijk is. Je hoeft het alleen maar op te eten, hapklaar als het wordt aangeboden. In ons hotel krijgen we elke ochtend vers fruit. Daarnaast vind je op straat overal karretjes met gekoelde papaya, ananas, watermeloen en niet te vergeten kokosnoten. Voor een heel klein prijsje eet je je buik vol van deze lekkere vitaminebommetjes. Een kokosnoot kost tussen de 40 en 60 eurocent! Maar in het hotel betaal je 8 keer zoveel! Om de gemiddeld betaalde prijs van onze kokosnoten weer naar beneden te krijgen moeten we 14 extra kokosnoten eten. Hmm, weet niet of dat nog gaat lukken voor zaterdagavond… J

Shoppen
Shoppen kun je in verschillende categorieën doen. Op de altijd drukke en warme Suan Lum Night Market bijvoorbeeld, waar je de kunst van het afdingen met ervaring leert. Of in het koele en rustige World Centre, een ongelofelijk grote mall waar de prijzen net als in Nederland zijn. Erik is in deze mall nog naar de kapper geweest. Eerst twijfelde hij om zomaar naar binnen te lopen bij een onbekende kapper maar naderhand was hij supertevreden. Zijn haar was voor de knipbeurt en daarna gewassen en hij kreeg een hoofdmassage!

Shoppen is een van de belangrijkste attracties van toeristen hier in Bangkok. Als je het hotel uitloopt vraagt de portier vaak of je “lekker gaat shoppen”.

Het meest hebben we nog genoten van de Suan Lum, daar zijn we nu drie avonden geweest. Eerst lekker eten, dan een beetje shoppen (en soms opgelicht worden) en daarna heerlijk een voetmassage. Eerst vond Erik het maar niets, een uur lang je voeten laten masseren? Is dat niet lang? Maar toen hij het eenmaal ervaren had, was hij verslaafd! We hebben inmiddels al diverse voetmassages erop zitten! J

We zouden nog naar de floating market gaan maar we hadden geen zin meer om zover te reizen. Shoppen op het water houden we dus nog tegoed!
Fietsen in Bangkok
Gisteren zijn we gaan fietsen met Co van Kessel tours. Samen met nog vier Nederlanders. Op onze krakkemikkige fietsen begon de trip door het vreselijk drukke China Town, langs de lijkt wel miljoenen kraampjes met slippers, haardingen, eten en van alles en nog wat anders. We zijn met onze fietsen door de meest smalle steegjes “gereden”, door de vismarkt tussen de vis, opzij springend voor de man die de vissen schoonmaakte zodat de schubben over je heen vlogen. Op de vleesmarkt waar we indrukwekkende varkenskoppen zagen, die als offer bedoeld waren. Even slikken en snel verder fietsen! (Let op: onderstaand plaatje kan schokkend zijn, wees in elk geval blij dat jullie de lucht er niet bij ruiken!)

Met onze fietsen een paar keer op een “longtail” houten boot de rivier overgestoken. Het was leuk te zien hoe de mensen aan het water woonden in hun houten huisjes, hoe de mensen in smalle steegjes woonden in Chinatown en hoe ze aan de rand van het oerwoud woonden aan de smalle weg waar we overheen fietsen, met aan beide kanten water. Langs tempels met monniken en door het oerwoud gefietst. Lekker gegeten langs het water in een klein tentje waar de mevrouw in een hete wok van groente en vlees aan het roerbakken was. Flinke hoeveelheden ananas naar binnen gewerkt. Het was een leuke tocht!

Massa toerisme en oplichterij
We zijn een dag naar Pattaya beach geweest, of beter gezegd vanaf Pattaya beach naar een onbewoond eilandje Koh Larn. Zo onbewoond was het eiland niet, daar kwamen we al snel achter. Onze boot was vol geladen met toeristen. Vanaf twee volle longtail boten kwamen we op de grotere boot. Eerst werden we gedwongen te stoppen voor parasailen. Daarna probeerde men mensen te verleiden om onder water te lopen, het moest “de meest geweldige ervaring” zijn; moet haast wel want de prijs loog er niet om. Niemand wilde meedoen. We gingen naar een koraaleiland om het koraal te zien. Alleen mochten we daar niet snorkelen want het was gevaarlijk omdat de boten en jetski’s over het water heen scheerden. Het stuk wat afgezet was voor het snorkelen bevatte geen koraal. De glazenbodemboot die op het programma stond viel tegen, er waren twee planken die even naar boven gehaald werden, iedereen moest op commando zijn benen optrekken, het ging er niet echt voorzichtig aan toe. De dag stond meer dan lichtelijk in het teken van oplichterij en massa toerisme. Elke keer dat de gids wilde dat we iets deden, gilde ze hysterisch: in de boot, uit de boot, benen omhoog. Niet echt klantvriendelijk. Het onbewoonde eiland werd volgeladen met boten vol toeristen. Toen we eindelijk aangekomen waren, wisten we twee strandbedjes en een parasol te bemachtigen (natuurlijk niet gratis) en hebben we toch nog lekker gerelaxed voor een paar uurtjes. Lekker kokosnoot gedronken en naar het mooie blauwe water gekeken en naar de Indiërs die met salwaar en al het water in gingen. Was leuk om te zien. Ze zagen er na het zwemmen keurig netjes uit met een schone salwaar aan en met netjes gekamde haren! Ook nog een mevrouw met “burkini”gezien J.

Toilet
Het traditionele toilet is een ervaring. Het is de bedoeling dat je gehurkt boven het lage toilet hangt. Als je klaar bent, spoel je door met een kommetje water. Een heel gedoe om alles hoog en schoon te houden! Lijkt me helemaal moeilijk voor de dames met salwaar (broek, jurk en sjaal) om alles hoog en droog te houden! Het was ook niet erg fris. Een keer ging ik met volle blaas naar het toilet en kon ik geen toiletpapier vinden. Ik deed de deur weer open en keek zoekend om mij heen. Er kwam een meisje op mij af die mij wees op een apparaat aan de muur. Het bleek dat je (een doosje) tissues moest kopen dat je als toiletpapier kon gebruiken. Ik rende dus naar buiten om Erik te zoeken voor een 5 baht muntje J
Laatste dag
De laatste dag in Bangkok doen we het rustig aan. Lekker uitslapen tot 9 uur voor Erik. Voor mij is dit tot 8 uur, dat wil zeggen ik heb de wekker gezet om 8 uur omdat ik vandaag de vermaakte broeken nog even op moet halen bij de wasvrouw. Ik wilde om 10 uur met haar afspreken maar zij wilde graag dat we ze tussen 8 en 9 op kwamen halen. Ik werd al voor mijn wekker wakker en heb nog wat tekst voor de weblog gemaakt. Om kwart over 8 stond ik in de lobby van het appartementencomplex waar de wasvrouw werkt. Niemand te zien. Na een tijdje rondjes lopen kom ik een andere vrouw tegen, ik vraag haar naar de wasvrouw. Ze belt de wasvrouw op met haar mobieltje en vertelt mij dat ik nog een kwartier moet wachten. De wasvrouw komt in haar pyjama aangelopen, ze had zich verslapen! Het zijn ook net Surinamers J
Na een lekker uitgebreid ontbijt gaan we nog wat internetten; op de tweede verdieping van het hotel zijn er mooie bureau’s daarvoor neergezet Dan op weg naar de laatste massage van ons verblijf in Bangkok. Tot nog toe hebben we alleen nog maar voetmassages gehad (daarbij krijg je op het eind ook een korte rug en schoudermassage). We stappen de massagesalon binnen en gaan voor de Thaise massage, wat dat ook mag zijn. Het is in ieder geval een full body massage dus dat klinkt goed. En…voor dezelfde prijs als de voetmassage! We worden naar de eerste verdieping begeleid en moeten onze kleren verwisselen voor een groot hemd en bindbroek waar wel 10 van ons in zouden passen J (je voelt je gelijk een stuk slanker in zo een broek). Dan gaan liggen op een matras op de grond, allemaal wel heel chique. Na 5 minuten komen we erachter waarom de Thaise massage relatief zo goedkoop is. Het is een drukmassage waarbij de Thaise vrouw met heel haar gewicht op je benen, rug en armen drukt. Niet zo relax als we verwacht hadden…De vrouwen stellen zelf voor dat we beter de aromamassage kunnen doen, die is veel relaxedter. Daar gaan we wel voor. Het was inderdaad erg relaxing, leuk Thai muziekje erbij en lekker ruikende olietjes. Helemaal relaxed en fris gedouched komen we weer in ons hotel aan. Snel inpakken, even wat eten bij het zwembad en dan op weg naar het vliegveld, naar Sydney!